Az L-Carnitine-ról mindenkinek a zsírégetés jut először eszébe, ami teljesen érthető, hiszen az egyik leghatékonyabb a zsírégetést elősegítő kiegészítés. Az L-karnitin (L-carnitine) egy összetett aminosav, mely az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Régen a vitaminok közé sorolták, de az ember is képes előállítására, így nem tekintjük vitaminnak. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük étrend-kiegészítő formájában. A karnitin tehát egy aminosav származék, és nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. Mind a szív-, mind a vázizomban is megtalálható. Mivel az L-carnitine a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges. Az L-Carnitine jótékony hatásai Fokozza az izmok erőnlétét és hatékony az izomláz csökkentésében Csökkenti a testzsír mennyiségét Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mérték a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, ill. az időskorral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje Segíti az edzések utáni regenerációt Enyhíti az izomszövet sérüléseit. Megköti az anyagcsere során létrejövő savakat Csökkenti a szervezet tápanyagigényét Az L-Carnitine előnye sportolók számára Az L-Carnitine javítja az izmok oxigénellátását, ezen kívül megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban. Antikatabolikus hatású, védi az izomfehérjéket. Természetesen fogyasztása nem csupán sportolók részére, hanem más nehéz fizikai munkát végzőknek is egyaránt, rendkívül hasznos. Az L-Carnitine gyorsítja a zsírok elégetését, ami által energia szabadul fel, tehát javít a kitartáson, a testi teljesítőképességünkön. Nem is gondolnánk, de a testi és lelki megterhelés esetében bizony megnő a szervezet L-Carnitine szükséglete. Az L-Carnitine kiegészítő bevétele javítja a maximális aerob teljesítőképességet és elősegíti a glikogén-takarékosságot a hosszan tartó, nagyobb megterhelés esetén. A karnitin kulcsszerepet játszik a sejtek energiaellátásában. Tudományos vizsgálatok azt is igazolták, hogy a szövetekben mért magasabb karnitin koncentráció összefüggésbe hozható a szervezet jobb teljesítő képességével. A krónikus kimerültség szindróma esetén a karnitin energitermelésben betöltött szerepére utalnak azok az adatok, melyek szerint a karnitin pótlás javítja a kimerült páciensek közérzetét. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az L-Karnitinnek fontos szerepe van a kimerültség csökkentésében. A szervezetet megfelelő mennyiségű karnitinnel történő ellátása segít annak energia ellátásában. A testsúlycsökkentési programok során a testünkben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni, azáltal, hogy átalakítjuk energiává. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak a vérárammal jutnak el az energiát termelő sejtekhez. Az összes sejt képes energiát előállítani zsírsavakból (az idegsejteket és a vörösvértesteket leszámítva). Az izmoknak különösen magas az igénye a zsírsavakból nyert energia iránt. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírsavak csak karnitin segítségével tudnak eljutni. Karnitin hiányában vagy elégtelen karnitin jelenlétében megáll ez a folyamat. Vizsgálatok azt mutatták, hogy a mellékherében az érési folyamat során a karnitin szintjével párhuzamosan növekszik a spermiumok mozgékonysága. Ugyanakkor az ondófolyadék karnitin koncentrációja a spermiumok számával van arányban. Terméketlen férfiakban a karnitin pótlás növeli az ondó mennyiségét, valamint az életképes spermiumok számát. A karnitint a szervezetünk képes előállítani, amennyiben elegendő mennyiségű vas, B1- és B6-vitamin, valamint két aminosav a lizin és a metionin jelen van a táplálékunkban. A karnitin szintézise függ ezen kívül a C-vitamin ellátottságunktól is. Ezek bármelyikének hiánya karnitin hiányhoz vezethet. Karnitinhoz hozzájuthatunk állati eredetű élelmiszerekből - elsősorban vörös húsokból - de ebből egy diétázó nem eszik sokat, egy vegetáriánus szinte semmennyit. A napi alkalmazott mennyiség 500-2500mg között szokásos. Használata biztonságos. Még extrém nagy adagok esetén sincs ismert mellékhatása.